dinsdag 20 januari 2009

Energiebesparingstips

U kunt veel geld besparen door zuinig om te gaan met energie. Dit levert niet direct zichtbaar resultaat op, maar is het niet fijn als u op uw jaarlijkse NUON afrekening ziet dat u honderden euro’s heeft bespaard? Hieronder 10 tips om energie te bezuinigen.

1. Geef u radiator de ruimte, oftewel zet geen groot object(zoals een bank) voor de radiator want deze houdt de straling tegen.
2. Een cv-ketel die meer dan vijftien jaar oud is, gebruikt te veel gas. Met een nieuwe HR-ketel kunt u jaarlijks 15% besparen op uw stookkosten in vergelijking met een conventionele ketel. Zo verdient de nieuwe ketel zichzelf terug. Een HR-ketel hergebruikt de warmte die anders door uw schoorsteen verdwijnt.
3. Spaarlampen verbruiken gemiddeld 80% minder stroom dan gewone gloeilampen. En ze gaan tienmaal zo lang mee. Op plaatsen waar lampen vaak branden, kunt u zo het meest besparen. Ze zijn duurder in aanschaf, maar dat verschil heeft u er zo uit.
4. Het Nederlandse gezin stopt 3,5 kilo wasgoed per keer in de wasmachine. Terwijl dit apparaat best 4,7 kilo aankan. Als u meer was in de trommel stopt, hoeft de wasmachine niet zo vaak te draaien. Probleem is vaak het opsparen van de was. Een goed excuus voor een uitgebreide garderode.
5. Het is wel erg proper om voor elk kopje of bordje de hete kraan open te draaien, borstel en zeep te pakken, en af te wassen. U gebruikt echter minder heet water als u die afwas eens per dag, in een keer, in een teiltje doet. Of in een zuinige vaatwasmachine. Een prima excuus om de afwas te laten staan!
6. Het lijkt ideaal: de diepvriezer in een lekker koude ruimte zetten. Maar hierdoor kan de thermostaat ontregeld raken, en de temperatuur in de vriezer juist oplopen.
7. De koelkast voert zijn warmte af via de condensor aan de achterkant van het apparaat. Als u deze direct tegen de muur plaatst, werkt dat minder goed en slaat de motor vaker aan. Zo verbruikt u meer energie. Laat dus een kier open.
8. Met een waterbesparende douchekop halveert u bijna het waterverbruik voor douchen. Voor een gemiddelde Nederlander scheelt dat al gauw 40 liter warm water per douche! Dat scheelt per bewoner per jaar ruim 10.000 liter water dat niet opgewarmd hoeft te worden.
9. Gebruikt u 's nachts warm water? Zoniet, dan hoeft de boiler niet per se de hele nacht aan te staan. Een schakelklok kan er voor zorgen dat het apparaat elke nacht een aantal uren uitschakelt.
10. Door kieren bij ramen en deuren kan behoorlijk wat warmte uit uw woning verloren gaan. Tochtstrips zijn isolatiekampioenen: ze kosten weinig en verbeteren comfort en besparen flink. Uw besparing kan oplopen tot 50 m3 gas per jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten